Kevolehdon Aikamieli

Suomenhevonen, ori, 157 cm
syntynyt 02.08.2016 | 3v 02.01.2017, VH16-018-2222
yleispainotteinen Helppo A, re 105cm, me 100cm
kasvattaja Kevolehto, omistaja Calla (VRL-11247)
Aapo on ihanan sporttinen suomenhevosori, jonka kanssa ei tylsää päivää olekaan! Ori rakastaa jekkujen tekemistä, olkoonkin että ajoittain ne kalahtavat omaan kavioon.. Orin lempparijuttuihin kuuluvat tarhanportin avaaminen kavereille (itse ori tietenkin jää tarhaan, vaikka porttikahvat ovat maassa..), karsinan salvan avaaminen sekä harjapakin sisällön levittely pitkin käytävää tai alusia karsinassa. Se myös tykkää kaadella kottikärryjä, kun siivoat tarhaa. Tarhassa Aapo on kaikkien kaveri ja sitä voi tarhata sekä orien että ruunien kanssa. Se ei ole pomottaja-tyyppiä, mutta ei kyllä alistu pahnanpohjimmaiseksikaan. Ruoistaan ori ei ole turhan tarkka, vaan saattaa hyvän kaverin kanssa vaikkapa jakaa heinäkasankin. Hoitotoimissa ja kengityksessä ori on kiltti ja se on myös vieraalla paikalla asiallinen ja helppo oriksi.

Ratsuna Aapo on meneväinen, mutta kuitenkin kuuliainen ja erittäin kiltti ja rento tapaus. Etenkin maastossa Aapo tarjoaa rauhallista maastoseuraa nuoremmille hevosille ja vetää myös mielellään maastoja. Laukkasuorilla ori voi hieman innostua, mutta pysyy kuitenkin käsissä ihan nivelkuolaimella. Esteillä Aapo on innokkaampi ja toisinaan sen kanssa pitää ottaa muutamia käynti- ja ravipätkiä että sen saa rauhoittumaan esteiden noustessa etenkin. Aapo on kuitenkin vauhdikkuudestaa huolimatta erittäin taipuvainen hyppääjä ja menee pienetkin tiet uusinnoissa. Kouluratsuna Aapo on kuuliainen ja juuri sopivan reipas, ettei sitä tarvitse jatkuvasti eteen pyytää, muttei kuitenkaan eteen potkittava. Maastoradalla Aapo on rohkea hyppääjä, eikä turhaan tuijottele outojakaan esteitä. Vieraassa paikassa ori saattaa olla hieman hermona eläinlääkärintarkastuksissa, mutta tutuissa kisapaikoissa se osaa jo relata.

Matkustajana Aapo on helppo. Se menee traileriin ja rekkaan kiltisti ja peruuttaa tarvittaessa ulos rauhallisesti. Matkalla se seisoo nätisti keskittyen täysin heinäpussiin. Kaverin kanssa Aapo saattaa hieman sählätä trailerissa, jonka vuoksi useamman hevosen matkat tehdään sen kanssa kuorma-autolla tai rekalla. Kisapaikkojen hälinästä Aapo ei juuri perusta, vaan keskittyy olennaiseen ja on omimmillaan etenkin kenttäratsastuksen maasto-osuudella. Aapo on kuitenkin niitä harvoja hevosia, jolla kaikki lajit ovat tasaisen varmoja. Kouluratsuna se omaa hienot liikkeet ja tarkkuutta suorituksessa, esteillä se on nopea ja kääntyy hyvin, maastoradalla valttikorttina on rohkeus etenkin vesiesteillä. Muutenkin Aapo rakastaa kesäisin uimista ja suihkuttelua lenkkien jälkeen.
© Aapo

i. Surunsyöjä
KTK-III
ii. Kaamoskertomus
KTK-II
iii. Lemmenyö
iie. Kaamosvilja
ie. Ch Sahansaattaja
KTK-II, KERJ-I
iei. Metsänviiltäjä
iee. Savitaival
e. Mörkövaaran Sointu
ei. Vadelmaniityn Röhnö
KRJ-II, ERJ-I, KERJ-I
eii. Vadelmaniityn Riepotus
eie. Vadelmaniityn Tutu
ee. Siljana
KRJ-I, ERJ-I
eei. Karvinen
eee. Sinjaana
Kilpailukalenteri

6 sijoitusta KERJ / 0 sijoitusta KRJ / 0 sijoitusta ERJ

NJ 20.08.2016 Kevolehto irtoSERT

KERJ 05.02.2017 Littleness Helppo 4 / 30
KERJ 31.01.2017 Littleness Helppo 3 / 30
KERJ 28.01.2017 Littleness Helppo 4 / 30
KERJ 22.12.2016 Kevolehto Helppo 4 / 24
KERJ 20.12.2016 Kevolehto Helppo 2 / 24
KERJ 19.12.2016 Kevolehto Helppo 3 / 24Päiväkirja

02.01.2017 Kävelylenkki © Calla
Kovat pakkaset ovat jälleen saapuneet mikä tarkoittaa usealle hevoselle rennompia päiviä töiden suhteen, mutta tänään kuitenkaan Aapo ei saanut jäädä tarhaansa möllöttämään. Ori oli jo pari päivää saanut liikkua ainoastaan isossa tarhassaan joten minun oli oikeastaan pakko lähteä liikuttamaan sitä tänään ettei se pääsisi keräämään turhaa niinsanottua pöllöenergiaa. Aikatauluni oli kuitenkin rajallinen eikä pahemmin kova pakkanenkaan houkuttanut joten päätin pistää orille vain riimun päähän ja lähteä taluttamaan sitä metsäpolulle. Aapo pisti aluksi vastaan hörisemällä ja pörheilemällä, yrittäen kääntyä tallin suuntaan, mutta parin napakan komennuksen jälkeen se kulki vierelläni vikuroimatta. Teimme suunnilleen puolentunnin lenkin mistä suurin osa sujui paremmin kuin olin odottanut ja kyllähän mukaan mahtui muutama sellainenkin minuutti kun orin ylimääräinen energia lähti purkautumaan. Onneksi Aapo sattuu kuitenkin olemaan sellainen emännän aarre, että se pysyy kuulolla eikä toilaile sen enempää jos komennus käy.

04.01.2017 Estevalmennus © Calla
Tämän päivän valmennus oli lyhyesti kuvailtuna hauska ja vauhdikas. Aapo oli jo alkulämmittelyissä vireänä ja se liikkui allani kivasti vaikka puolipidätteitä saikin käyttää tuon tuosta. Valmennuksen aiheena oli esteille tulo ja niitä varten oikean temmon sekä askelmäärän määrittäminen. Aapolla kun oli kova meno päällä niin ensimmäiset radat mentiin vauhdilla, mutta kuitenkin järki päässä ja jaloistaan nuori ori pysyi tarkkana. Valmentajan neuvosta otimme toisinaan esteiden väliin voltteja ja välillä jopa teimme muutamat siirtymiset raviin jotta ori pystyisi paremmin hillitsemään intoaan lähteä esteelle. Tunnin loppupuolella menomme oli jo huomattavasti rauhallisempaa vaikka kuitenkin tahti oli aktiivinen ja koko ajan eteenpäinpyrkivä. Aapo hyppäsi mielestäni tänään oikein hyvin nuoreksi ratsuksi ja olihan se ainakin reaktiivinen ja innostunut tehtävistä mikä on hyvä piirre estehevosessa.


Tämä on virtuaalihevonen / This is a SIM game horse
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja  |  Ulkoasun kuva © Milja

♡ Vaalama