Mörkövaaran Mustaselja


EV-I, SV-II

Virallinen nimi Mörkövaaran Mustaselja Rekisterinumero VH17-018-0726
Sukupuoli tamma Syntynyt 12.03.2017 | 4v - 12.06.2017
Rotu Suomenhevonen Säkäkorkeus 156cm
Painotus kenttäratsastus Taso Helppo
Kasvattaja Mörkövaara Omistaja Calla VRL-11247


Selja on ihanan sporttinen suomenhevostamma, jonka kanssa ei tylsää päivää olekaan! Tamma rakastaa jekkujen tekemistä, olkoonkin että ajoittain ne kalahtavat omaan kavioon.. Sen lempparijuttuihin kuuluvat tarhanportin avaaminen kavereille (itse Selja tietenkin jää tarhaan, vaikka porttikahvat ovat maassa..), karsinan salvan avaaminen sekä harjapakin sisällön levittely pitkin käytävää tai alusia karsinassa. Se myös tykkää kaadella kottikärryjä, kun siivoat tarhaa. Tarhassa Selja on kaikkien kaveri ja sitä voi tarhata sekä tammojen että ruunien kanssa. Se ei ole pomottaja-tyyppiä, mutta ei kyllä alistu pahnanpohjimmaiseksikaan. Ruoistaan tamma ei ole turhan tarkka, vaan saattaa hyvän kaverin kanssa vaikkapa jakaa heinäkasankin. Hoitotoimissa ja kengityksessä Selja on kiltti ja se on myös vieraalla paikalla asiallinen ja helppo käsiteltävä.

Ratsuna Selja on meneväinen, mutta kuitenkin kuuliainen ja erittäin kiltti ja rento tapaus. Etenkin maastossa Selja tarjoaa rauhallista maastoseuraa nuoremmille hevosille ja vetää myös mielellään maastoja. Laukkasuorilla tamma voi hieman innostua, mutta pysyy kuitenkin käsissä ihan nivelkuolaimella. Esteillä Selja on innokkaampi ja toisinaan sen kanssa pitää ottaa muutamia käynti- ja ravipätkiä että sen saa rauhoittumaan esteiden noustessa etenkin. Selja on kuitenkin vauhdikkuudestaa huolimatta erittäin taipuvainen hyppääjä ja menee pienetkin tiet uusinnoissa. Kouluratsuna Selja on kuuliainen ja juuri sopivan reipas, ettei sitä tarvitse jatkuvasti eteen pyytää, muttei kuitenkaan eteen potkittava. Maastoradalla tamma on rohkea hyppääjä, eikä turhaan tuijottele outojakaan esteitä. Vieraassa paikassa se saattaa olla hieman hermona eläinlääkärintarkastuksissa, mutta tutuissa kisapaikoissa se osaa jo relata.

Matkustajana Selja on helppo. Se menee traileriin ja rekkaan kiltisti ja peruuttaa tarvittaessa ulos rauhallisesti. Matkalla se seisoo nätisti keskittyen täysin heinäpussiin. Kaverin kanssa Selja saattaa hieman sählätä trailerissa, jonka vuoksi useamman hevosen matkat tehdään sen kanssa kuorma-autolla tai rekalla. Kisapaikkojen hälinästä tamma ei juuri perusta, vaan keskittyy olennaiseen ja on omimmillaan etenkin kenttäratsastuksen maasto-osuudella. Selja on kuitenkin niitä harvoja hevosia, jolla kaikki lajit ovat tasaisen varmoja. Kouluratsuna se omaa hienot liikkeet ja tarkkuutta suorituksessa, esteillä se on nopea ja kääntyy hyvin, maastoradalla valttikorttina on rohkeus etenkin vesiesteillä. Muutenkin Selja rakastaa kesäisin uimista ja suihkuttelua lenkkien jälkeen.

Pärren Ansalanka
sh, rt, 156cm
Jekkulanka
sh, vprt, 149cm
Jeikseli
sh, trt, 160cm
Essiina
sh, trn, 147cm
Helmililja
KERJ-I KRJ-I ERJ-II, SLA-I
Tulisiipi
sh, rt, 157cm
Helminauhus
sh, trt, 154cm
Vähäpellon Mistelli
sh, rn, 163cm
Westeri
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, YLA1, SLA-I, Jälk.lk C, Palladiun Prize
Walton
sh, mrn, 167cm
Lysteri
sh, rn, 159cm
Marenkelli
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, YLA1, SLA-I, Jälk.lk C, Silber Prize
Taifuuni

MiksaaraJälkeläiset

nimi
syntynyt skp
isä -

nimi
syntynyt skp
isä -

nimi
syntynyt skp
isä -Kilpailukalenterit

Kenttäratsastus 6 sijoitusta
pvm järjestäjä luokka tulos
KERJ 18.11.2017 Vaalama Helppo 2 / 30
KERJ 13.11.2017 Vaalama Helppo 3 / 30
KERJ 12.11.2017 Vaalama Helppo 2 / 30
KERJ 15.09.2017 Vaalama Helppo 4 / 24
KERJ 14.09.2017 Vaalama Helppo 3 / 24
KERJ 11.09.2017 Vaalama Helppo 2 / 24
Päiväkirja

10.05.2017 Suunnitelmia | © omistaja
Joskus, ihme kyllä, on sellaisiakin päiviä kun ison tallin pyörittämisen ohella ehtii istumaan alas ja suunnittelemaan tulevia. Tänään suunnitelmat keskittyivät Seljaan sillä tamma täytti jo 3 vuotta ja nyt viimeistään virallinen ns. varsa-aika on ohi. Seljasta on kasvanut hyväluonteinen sekä reipas tamma ja se tulee nyt aloittamaan kisahevosen uran aivan kuten sen kasvattajalle lupasin aikanani kun tammasta ostotarjousta tein. Vielä jää kuitenkin nähtäväksi suoritammeko ensimmäisen kisakauden ainoastaan kotikisoihin osallistumalla vai lähdetäänkö myös pidemmille reissuille. Seuraava vaihe on emän virkaa suorittaminen eli Selja pääsee jalostuskäyttöön jatkamaan sukuaan. Ensimmäinen varsa on tavoitteena saada kunhan Seljalle on kisoista saatu vähintään 20 sijoitusta. Kaiken kaikkiaan tahtoisin saada tammasta vähintään neljä varsaa, mutta tulevaisuus näyttää miten käy. Laatuarvostelut ovat myös iso osa tulevaisuutta, mutta niihin perehdyn tarkemmin sitten kun ovat ajankohtaisia.

08.05.2017 Valmennuksessa | © omistaja
Tänään meillä oli Seljan kanssa valmennus omalla tallilla ja valmennuksen tuli pitämään vanha tuttuni Hanna Kallasvuo. Tämä valmennus oli nuorelle tammalle ensimmäinen sillä aiemmin olemme vain kahdestaan harjoitelleet joten keskityimme aika yksinkertaisiin asioihin eikä menty ihan täydellä teholla jotta Seljalle jäisi hyvä kokemus eikä se väsyisi liikaa. Tamma kulki tänään reippaasti ja alkuun tempoa sai työstää sen verran, että liikkeestä tuli ennemminkin tehokas, aktiivinen ja kiireetön vaikkakin matkaavoittava. Selja kulki koko tunnin aika rennosti ja apuihin se vastasi epäröimättä. Takaosastaan se oli miellyttävän aktiivinen ja takajalat polkivat hyvin syvälle rungon alle mikä teki laukkasiirtymisistä helppoja ja teräviä. Valmennus meni hyvin ja loppukäynnit käytiin vielä kävelemässä maastossa.

Webdesign © Cery 2017
Kuva © VRL-01811
Kaikki muu materiaali © Calla

 

Tämä on virtuaalihevonen
This is a sim-game horse

 ♡ Vaalama