Villahaan Vaniljatango


Virallinen nimi Villahaan Vaniljatango Rekisterinumero VH17-018-0512
Sukupuoli ori Syntynyt 28.09.2016 » 4v - 28.12.2016
Rotu Suomenhevonen Säkäkorkeus 154cm
Painotus kouluratsastus Taso Vaativa A
Kasvattaja Villahaka Omistaja Calla VRL-11247


Tango on suloisen ulkonäön omaava, reipas ja terhakka suokkiori. Se on luonteeltaan melko ruunamainen ja “kaikki-käy”-tyyppiä, joten sitä voi huoletta hoitaa melkeimpä kuka vaan vähänkin hevosia tunteva henkilö. Hoitotilanteissa Tango on kiltti. Sillä on vain tapana liikuskella ympäri karsinaa, vaikka harjaus olisikin kesken. Ori ei kuitenkaan koskaan tee, tai ainakaan tarkoita mitään ilkeää. Se nauttii hoidettavana olemisesta ja etenkin sä’än kohdalta rapsuttamisesta ja harjaamisesta. Satulan laitossa se pullistelee vatsaansa, mutta suitsien kanssa ei ole mitään suurempaa ongelmaa.

Ratsastaessa Tango on vetreä ja reipas kaveri. Se on mukava ja tottelevainen ratsu, ja se haluaa aina miellyttää ratsastajaansa. Siksipä siltä ei koskaan tarvitse pyytää mitään asiaa kahta kertaa, vaan se toimii aina heti annettujen apujen mukaan. Orilla on hieman lyhyet ja tikittävät askeleet, etenkin ravi on pientä, joten sitä täytyy ratsastaa alusta asti aktiivisemmaksi ja pidentämään askeltaan. Esteillä Tango on nopea ja ketterä. Se kuuntelee pidätteitä ja pohkeita ja kääntyykin kuin pennin päällä. Tango ei juuri koskaan kieltele, mutta vähän erikoisempia esteitä se saattaa aluksi vähän kyttäillä ja kummeksua. Rohkealla ratsastajalla se hyppää kuitenkin ihan kaiken turhia höpöttelemättä. Tango hyppää lähes poikkeuksetta ainakin sen 30 senttimetriä estettä korkeammalta, ettei puomit vaan putoaisi! Maatoesteillä ori on erittäin reipas. Se on niin innokas, ettei edes muista tuijotella mitään risukasoja tai muutakaan, joten se on varma hyppääjä. Veteen menoa se voi aluksi vähän arastella, mutta menee sinne kyllä kun käsketään.

Kilpailuissa Tango on aina oma itsensä. Se käyttäytyy mallikkaasti niin käsihevosena kuin verryttelyssäkin. Radalla se yrittää aina parhaansa, eikä oria tarvi koskaan hävetä sen käyttäytymisen tai huonon kisasuorituksen takia! © Vivian


Villahaan Väinö
sh, rt, 154 cm
Sällin Väiski
sh, rt, 159 cm
Värrin Sälli
sh, rn, 162cm
Solina
sh, vprt, 152cm
Lyytikki
sph, hprn, 145cm
Lystikki
sph, hprn, 146cm
Wilma
sph, rn, 146cm
Mäkisuon Kaneli
sh, rn, 156cm
Liinavuoren Eemeli
sh, prt, 158cm
Kirman Murto

Liinavuoren Emma

Kiljavanilja
sh, rt, 156cm
Niityn Piitus

KiljavaJälkeläiset

nimi
syntynyt skp
emä -

nimi
syntynyt skp
emä -

Vaalaman Helmenhohde
11.02.2020 ori
emä Villahaan Helmikkä
KTK-II, SV-IIIKilpailukalenterit

Kouluratsastus 23 sijoitusta
pvm järjestäjä luokka tulos
KRJ 14.06.2020 Hiivuri Vaativa A 4 / 18
KRJ 13.06.2020 Hiivuri Vaativa A 2 / 18
KRJ 18.05.2020 Cloudfield Vaativa B 6 / 50
KRJ 09.05.2020 Cloudfield Vaativa A 2 / 50
KRJ 04.05.2020 Cloudfield Vaativa A 3 / 50
KRJ 02.05.2020 Cloudfield Vaativa A 2 / 50
KRJ 01.05.2020 Cloudfield Vaativa A 3 / 50
KRJ 15.04.2020 Cloudfield Vaativa A 5 / 35
KRJ 13.04.2020 Cloudfield Vaativa A 3 / 35
KRJ 13.03.2019 Safiiritiikeri Vaativa A 2 / 30
KRJ 12.03.2019 Safiiritiikeri Vaativa A 4 / 30
KRJ 11.03.2019 Safiiritiikeri Vaativa A 4 / 30
KRJ 09.03.2019 Safiiritiikeri Vaativa A 3 / 30
KRJ 28.02.2019 Syrjä VSR Cup Vaativa B 4 / 26
KRJ 20.12.2017 Riordan Vaativa A 3 / 25
KRJ 19.12.2017 Riordan Vaativa A 3 / 25
KRJ 16.12.2017 Riordan Vaativa A 1 / 25
KRJ 13.12.2017 Riordan Vaativa B 3 / 25
KRJ 13.12.2017 Riordan Vaativa A 1 / 25
KRJ 11.12.2017 Riordan Vaativa A 1 / 25
KRJ 20.09.2017 Vaalama Vaativa A 1 / 16
KRJ 19.09.2017 Vaalama Vaativa A 3 / 16
KRJ 17.09.2017 Vaalama Vaativa A 2 / 16Päiväkirja

10.04.2018 Kouluvalmennus kirjoittanut Jannica

Tangon kanssa alkutunti tehtiin samaa tehtävää kuin edellisellä tunnilla Jeremiaan kanssa: vastaväistöä ympyrällä ja puolet ympyrästä lisäksi asettaen ulos. Osaavamman oriin kanssa tehtävä oli hitusen helpompi, mutta vieläkin sain melkoisesti neuvoa erityisesti sisäohjan käytössä, koska energinen ori olisi mieluusti juossut lapa edellä ravissa ja ohjaa sekä sisäpohjetta vasten. Tango yrittikin päästä muutamaan otteeseen vähän helpommalla viemällä takaosaa ulos ympyrältä, kun tuli laukkaamisen aika. Määrätietoisesti pidit sen kuitenkin ympyrälinjalla ulos asettamisesta huolimatta ja kierros kierrokselta tehtävän suorittaminen parani huomattavasti. Sait keventää muutamia kierroksia ja vaihdoimme samalla suuntaa, myös Tango rentoutui ja tuli peräänantoon itsenäisesti, kun ei vaadittu mitään ihmeellisyksiä lopputunnista kummankaan osalta.


21.10.2017 Kouluvalmennus   kirjoittanut omistaja

Verryttelyt aloitettiin siirtymisillä sekä kentän kulmiin tehtävillä volteilla. Ensin siirtymisiä tehtiin käynnin sisällä, sitten käynnistä raviin sekä takaisin käyntiin aina kerta toisensa jälkeen käynnin aikaa lyhentäen. Tango oli tuttuun tapaansa kuulolla avuilleni ja teki motivoituneena asiat joita siltä pyysin. Tarpeeksi ravattuamme otimme lyhyen hetken käyntiä askelta pidentäen josta jatkoimme käynti-laukka siirtymisiin ja laukasta siirto ravin kautta käyntiin. Siirtymiset sujuivat hyvin, sain avut valmisteltua sekä annettua hevoselle hyvissä ajoin, Tango puolestaan vastasi apuihin herkästi ja sen liikkeet olivat selkeät. Ori liikkui matkaavoittavasti ja sen askelpituutta oli helppo säätää. Seuraavaksi valmentaja kertoi verryttelyn olevan ohi ja aloittaisimme väistöt. Tehtävänä oli lähteä lyhyeltä sivulta pituushalkaisijalle ja siitä pohkeenväistössä uralle. Uralle päästyämme siirtyminen raviin kunnes taas lyhyeltä sivulta halkaisijan kautta uuteen väistöön. Toisen väistön jälkeen uralla nostettiin käynnistä laukka ja tehtiin pääty-ympyrä jonka jälkeen siirtyminen raviin. Tehtävää toistettiin useaan otteeseen ja mikä ihaninta, Tangoa se ei kyllästyttänyt sitten hetkeäkään sillä ori jaksoi toistaa samaa kaavaa energisenä ja rauhallisena. Loppukäynnit kävimme kävelemässä pienellä maastolenkillä.


24.09.2017 Kouluvalmennus   kirjoittanut omistaja

Valmennus aloitettiin ratsastamalla keskiympyrällä ja siellä väistättämällä Tangon takaosaa hieman ulospäin. Tehtävä aloitettiin käynnissä ja muutaman kierroksen sekä suunnanvaihdon jälkeen jatkettiin ravissa. Tango kulki tyylilleen uskollisesti lyhyillä askelilla joten kun väistättäminen alkoi sujumaan, otettiin mukaan myös eteenpäinratsastus ja askelten pidentäminen tehokkailla pohjeavuilla. Tangon venytettyä askeltaan ja liikkuessa kauniissa muodossa rentona siirryimme uralle ja seuraavana teimme pitkillä sivuilla avotaivutusta. Ympyrätyöskentely oli antanut avoille hyvän pohjan ja Tangolta avot onnistuivat kevyesti. Lisäsimme tehtävään pienet laukkapätkät lyhyillä sivuilla ja nyt sainkin olla tarkkana, että sain orin suoristettua hyvissä ajoin avosta laukkaa varten ja antamaan vain kevyen asetuksen. Laukannostot olivat selkeitä, ylöspäin suuntaavia liikkeitä ja parin laukka-askeleen jälkeen ori vaihtoi nätisti takaisin raviin. Viimeisenä harjoituksena ratsastimme kahdeksikkoa tehden samalla temponmuutoksia ravissa sekä käynnissä.


02.10.2016 Uuden oppimista   kirjoittanut omistaja

Nuori oripoika on hyvin sopeutunut uuteen kotiinsa ja se on päässyt myös tutustumaan muihin hevosiin. Tänään rohkenin jatkaa sen kanssa erilaisten asioiden tutkimista sekä tapojen opettelua lastauksen osalta. Traileri seisoi tallin pihassa kiinni ja alkuun vain kiersimme sitä ympäri pienen Tangon kanssa. Nuorukainen ei juurikaan piitannut kummallisesta kopista joten asetuin sen kanssa seisomaan trailerin taakse pienen matkan päähän kun talliapulaiset laskivat lastaussillan. Nyt ori hermostui hieman ja se otti kaksi askelta taakse samalla höristen, mutta kun silta oli maassa niin tilanne rauhoittui. Aluksi kävimme katsomassa traileria lähempää ja käännyimme sitten pois, seuraavalla kierroksella jäimme hieman pidemmäksi aikaa lastaussillan eteen jotta Tango ehdi myös vilkaista trailerin sisälle. Teimme tätä muutaman kierroksen ja sitten viileän varmasti talutin nuoren hevosen suoraan traileria kohti niin, että sen etujalat astuivat lastaussillalle. Tango säpsähti hieman ja se katseli tovin jalkojaan jotka eivät enään seisseet asfaltin päällä, mutta muuten tilanne oli sille ok. Tätä taas toistettiin tovi ja jokaisella kerralla ori sai palkkioksi palan porkkanaa. Päästyämme vaihe vaiheelta siihen pisteeseen, että orin voisi viedä sisälle asti tuli ensimmäinen takapakkimme ja ori jänisti juuri ennen koppiin sisälle astumista. Se kääntyi sulavasti ja kipitti takaisin tallin pihalle minä perässä riimunarusta pitäen. Rauhoituimme hetken ja seuraavalla yrityksellä pari apulaista tulivat seisomaan lähemmäs traileria. Nyt Tango meni lastaussillan yli vauhdilla, mutta se meni koppiin asti ja pysähtyi sinne hienosti. Rapsuttelin sitä ja namipussille oli jälleen käyttöä. Tänään en aikonut viedä harjoitusta eteenpäin hevosen kiinnittämiseen ja kopin sulkemiseen joten jatkoimme vain tätä perille asti astelua kunnes homma sujui oikein hienosti. Tango oli nopea oppimaan ja se pysyi yllättävänkin rentona koko harjoittelun ajan vaikka välillä vähän jännittikin. Jännittyneenäkin se mielummin tärisi tai vähän kipitteli pienillä askelilla, ei siis saanut sen suurempia kohtauksia. Huomisen ori saisi rauhassa pohdiskella tätä uutta asiaa ja ylihuomenna tekisimme samat harjoitukset uudestaan. Myöhemmin jatkaisimme sitten siitä, miten siellä kopissa ollaan kun ovet suljetaan.

Webdesign © Cery 2017
Kuva © VRL-01811
Kaikki muu materiaali © Calla

 

Tämä on virtuaalihevonen
This is a sim-game horse

 ♡ Vaalama